Platánplán rönkház
Platánplán rönkház
Platánplán rönkház
Platánplán rönkház
Platánplán rönkház

Álomház

az alpokalján
rönkház

A házigazdák életében a finn rönkházzal kézzelfoghatóan egy gyerekkori álom vált valóra. Egyöntetűen állítják, ha még egyszer építkeznének, szóba sem jöhetne más, mint egy hasonló rönkház. A háromtagú család egy gyermekükkel vették birtokukba a kellemes alpokaljai lankás domboldalon a háromszintes otthonukat. 

a faanyag


A tetemes mennyiségű, 21 cm vastagságú faanyag sűrű, tömött évgyűrűszerkezetével, magas gyantatartalmával Finnországból érkezett a rönkházhoz. Először egy bóros-sós oldatú kezelésen esett át, majd narancsolajjal lett lekenve, s csak ezt követően kezdődhetett a ház tető alá hozatala. Ez mindössze két hónap alatt valósult meg, majd a gépészeti munkák után a család a 94 m2 alapterületű, 154 m2 hasznos lakóterű gerendasház otthonába költözhetett be. A finn rönkök attól a naptól kezdve magas minőséget, évszázadokban mérhető élettartamot és egészséges klímát biztosítanak a rönkháznak és lakóinak.

a belső tér


A házaspár ragaszkodott ahhoz, hogy rönkházukban az alsó lakószint egy térben legyen, mégis a helyiségek szeparálódjanak el egymástól. A terek elhelyezése során fontos szempont volt, hogy a konyhából ki lehessen látni, s a nagy üvegfelületek mentén elhelyezkedő étkező így a család és a vendégek közkedvelt helyévé vált. „A nálunk vendégeskedő baráti társaság, ha tehetné, sokáig elidőzne az otthonunkban. A rönkház általában ilyen: aki elkezd ücsörögni a cserépkályha vagy kandalló mellett, az nehezen tud onnan felállni” – állítja a tulajdonos otthonuk miliőjéről.


képgaléria

műszaki tartalom letöltése

alaprajz letöltése

Gerendaházak Magazinban megjelenő cikk letöltése
# # # # # # # #